skip to Main Content
Teksten Schrijven: 5 Handige Online Naslagwerken

Moet je beroepshalve vaak teksten schrijven? Of klim je in je vrije tijd graag in de pen? Dan zijn er enkele naslagwerken die niet mogen ontbreken in je favorietenlijst.

Onderhoud je een zakelijke blog? Schrijf je regelmatig rapporten? Ben je verantwoordelijk voor alle communicatie-uitingen van je bedrijf? Dan is het belangrijk dat je mooi en foutloos schrijft. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want de Nederlandse taal is gebouwd op een web van regels en uitzonderingen op regels. Daarnaast wil je natuurlijk zorgen voor voldoende afwisseling in je woordgebruik. En dat kost je het nodige denkwerk.

Wil je graag goede teksten schrijven, dan is het handig om tijdens het schrijfproces een aantal bronnen bij de hand te houden die jouw vragen snel beantwoorden. Deze 5 online naslagwerken zijn je beste schrijfvrienden. Copywriters, tekstschrijvers en redacteuren kunnen niet zonder!

1. Woordenlijst

Woordenlijst is de onlineversie van het Groene Boekje. Deze tool – beschikbaar gesteld door de Taalunie – kun je gebruiken om de juiste spelling van termen op te zoeken. Daarnaast is het mogelijk om werkwoordvervoegingen, meervoudsvormen en het geslacht van zelfstandige naamwoorden te achterhalen. Wil je grammaticaal correcte teksten schrijven, dan is dit laatste erg belangrijk. Je schrijft bijvoorbeeld over de organisatie en haar medewerkers, maar het bedrijf en zijn personeel.

2. Taaladvies

Hoe zit het nu precies met tijdsaanduidingen, samenstellingen en nevenschikkingen? Grote kans dat je op de website van Taaladvies – eveneens een initiatief van de Taalunie – het antwoord vindt. Je kunt alfabetisch, thematisch of middels trefwoorden zoeken.

3. Genootschap Onze Taal

Waarom kan iets niet ‘duur kosten’, maar wel lekker smaken? Het Genootschap Onze Taal legt het je haarfijn uit. Deze vereniging voor taalliefhebbers verrijkt haar antwoorden op prangende taalvragen doorgaans met heldere voorbeelden, waardoor teksten schrijven nóg gemakkelijker wordt. Hierdoor kun je de regels namelijk eenvoudig in de praktijk brengen.

4. Van Dale

De precieze betekenis van een woord naslaan doe je snel en eenvoudig in het Van Dale. Wil je mooie en kloppende teksten schrijven, dan is het meest toonaangevende woordenboek van de Nederlandse taal een onmisbaar hulpmiddel.

5. Synoniemen.net

Boeiende, gevarieerde teksten schrijven: is dat jouw doel? In dat geval kun je niet zonder een goed synoniemenwoordenboek. Typ een term in op Synoniemen.net en er verschijnt een overzichtelijke lijst van synoniemen. Deze zijn op betekenis geordend, zodat je eenvoudig kunt zoeken naar woorden die voor jouw tekst relevant zijn.

Teksten schrijven met de hulp van een tekstschrijver?

Mooie teksten schrijven is een tijdrovende taak. Wil je hiervoor graag een tekstschrijver inschakelen? Of vind je het prettig dat een redacteur met je meekijkt? Neem gerust contact op met tekstbureau Lexi Perfect. Ik bespreek de mogelijkheden graag met je!

Annalisa Marly

Als freelance copywriter, tekstschrijver, vertaler en contentspecialist help ik organisaties dagelijks uit de tekstuele nood. Van SEO-teksten tot whitepapers en van blogs tot bedrijfsrapporten: ik breng je boodschap kort, krachtig en bondig over op (digitaal) papier. In het Nederlands en Engels, want ik ben tweetalig. Mijn werkwijze kenmerkt zich door een mix van kwaliteit, empathie en creativiteit. Heb je doeltreffende, authentieke teksten nodig? Neem gerust contact op met tekstbureau Lexi Perfect.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Kijk dit is nou lekker praktisch. Ik twijfel regelmatig over de juiste manier van schrijven, of zoek naar een ander woord dan die ik altijd standaard gebruik
    Vooral de links naar synoniemen.net en taaladvies.net gaan een vaste plek krijgen in mijn favorieten in de browser.

    1. Dank je, Gerrit Jan! Dat is goed om te horen. De meeste teksten hebben baat bij een beetje uitzoekwerk, maar veel mensen kennen de onlineweg naar naslagwerken niet. De websites in deze blog hebben ook een plekje in mijn favorietenlijst. Zo werk ik snel en gemakkelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top